Türkülerimiz
Fotoğraflar
Ntvmsnbc de yayınlanan bir haber Huzur ve sağlık kenti: Kütahya

Türkiye'nin çini ve porselen merkezi Kütahya, sahip olduğu termal kaynaklar, doğal ve tarihi güzelliklerle ziyaretçilerini huzur ve sağlık dolu bir tatile çağırıyor.

17 Mayıs 2005 — “Frig Vadisi” ve “Aizonai Antik Kenti” ile tarihi günümüze taşıyan kent, Osmanlı dönemi eserleriyle de dikkati çekiyor.
l Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden derlenen bilgilere göre, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya, tarihi eserleri, kaplıcaları, çini ve porselenleriyle tam bir sağlık ve kültür turizmi merkezi olma konumunda bulunuyor.
Topraklarında yaşayan uygarlıkların izlerini günümüze taşıyan Kütahya, “Frig Vadisi”nden “Aizonai Antik Kenti”ne, erken Hıristiyanlık dönemine ait kilise ve şapellerden, Selçuklulardan kalma”Hıdırlık Mescidi”ne kadar birçok eseri bünyesinde barındırıyor.
Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna tanıklık eden Domaniç İlçesi, Germiyanoğullarından kalan “Vacidiye Medresesi”, “2. Yakup İmaret Külliyesi”, Ulu Cami, Dumlupınar ve Altıntaş gibi şehitlik ve anıtların bulunduğu Kütahya, müzeleriyle de dikkati çekiyor.
Kütahya Arkeoloji Müzesi, sahip olduğu eserlerle ziyaretçilerindenilgi görürken, Türkiye'de bir ilk olan “Çini Müzesi”, kentin çinicilikte ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor.
Macaristan'ın milli kahramanı Kossuth'un adını taşıyan müzenin yanı sıra Tavşanlı Belediye Müzesi ile Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Zafer Müzesi de ilgi çekici yer arasında bulunuyor.
KAPLICALAR
Kütahya, termal turizm açısından da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kentin kuzeyinde yer alan Ilıca Harlek Kaplıcaları, 25-43 derece arasında değişen, kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeren şifalı suyuyla dikkati çekerken, Bakanlar Kurulu kararıyla 1989 yılında “termal turizm merkezi” ilan edilen bölge, ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.
Kütahya'nın batısındaki Yoncalı Kaplıcaları da kalsiyum, bikarbonat ve kükürt içeren 42 derecelik suyuyla gelenlere sağlık vadediyor. Yoncalı'da 200 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 73 oda ve 180 yatak kapasiteli 4 yıldızlı bir otel ile irili ufaklı birçok dinlenme tesisi yer alıyor.
Emet İlçesi yakınlarındaki termal merkez ise 43-56 derece arasında değişen sıcaklıktaki sülfat, bikarbonat, kalsiyum ve magnezyum içeren kaplıca sularıyla ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürürken, Gediz İlçesi'ne 18 kilometre uzaklıktaki Ilıcasu Kaplıcaları da sıcaklığı 98dereceye kadar şifalı sularının yanı sıra buhar ve çamur banyolarıyla dikkati çekiyor.
Gediz-Muratdağı, Simav-Eynal, Simav-Çitgöl ve Tavşanlı-Göbel kaplıcaları da sadece Kütahya'nın değil, Türkiye'nin önde gelen termalmerkezleri arasında yer alıyor.
Topraklarının yarıdan fazlası ormanlık alanlarla kaplı olan Kütahya, trekking ve piknik alanlarıyla da göz dolduruyor. Kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta orman içi dinlenme yeri olarak düzenlenen Çamlıca, çam ağaçları, soğuk suları, temiz havası ve manzarasıyla, ziyaretçilerini tam anlamıyla dinlendirirken, kentin 7 kilometre güneyindeki Kumarı Köyü Boyacılar mevkiinde bulunan ve yüzlerce yıldır ayakta duran 3 kestane ağacı da 20 metreye ulaşan yükseklikleriyle görenleri şaşırtıyor.
Domaniç'e bağlı Domur Köyü de yakınlarındaki “Mızık Çamı” ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Osman Gazi'nin beşiğinin kurulduğu vekoruma altına alınan bu çam ağacı, geçmişten günümüze bir köprü görevigörüyor.
“AIZONAI ANTİK KENTİ”
Kütahya'nın 54 kilometre güneybatısındaki Çavdarhisar İlçesi sınırlarındaki Türkiye'nin en iyi korunmuş arkeolojik kalıntılarının yer aldığı Roma kenti “Aizonai” de 2. yüzyıla ait olmalarına rağmen hala ayakta kalan yapılarıyla dikkati çekiyor.
İlk kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Krencker ve Schede tarafından 1926-1928 yıllarında yapılan antik kentte, “Zeus Tapınağı”, iki agora, termal gymnasium, tiyatro ve buna bitişik stadion, hamam yapıları, sütunlu cadde, Kybele kutsal alanı, köprüler,nekropol, kanal ve su yolları gibi önemli yapılar yer alıyor.
“FRİG VADİSİ”
Kütahya-Eskişehir Karayolu'nun 26. kilometresindeki Sabuncupınar'dan başlayıp Ovacık Köyü'ne kadar uzanan ve büyük bölümü çam ormanları arasında kalan “Frig Vadisi” de Kütahya'ya gelen turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor.
Vadide, Friglerin ana tanrıçası “Kybele”ye adanmış, açık hava tapınaklarıyla savunma amaçlı yapılar, Roma İmparatorluğu döneminde kayalar oyularak meydana getirilen çeşitli barınaklar, mezar odaları, ağıl ve ahır olarak kullanılan mekanlar, sarnıçlar ve ambarlar yer alıyor.




SAĞLIK KONFERANSI

Sayın Hemşehrilerimiz;
Kütahya İlinden Yetişenler Derneği Ankara Şubesi Yönetim KuruluncaAnkara'da ikamet eden siz sevgili hemşehrilerimiz arasında birlik beraberlik ve dostlukduygularını geliştirmek amacıyla tertip edilen etkinliklerden bir yenisi daha 25 Mart2005 Cuma günü saat 19 : 00 ‘da OTEL 2000 ‘de Derneğimiz Sağlık komisyonuncagerçekleştirilecek olan “ OSTEOPOROZ ” “ KADINLARDA KEMİK ERİMESİ ” sorunu hakkında Beyin cerrahi Prof. Dr. Ertekin ARASLI' nın da katılacağı yemekli toplantıda Prof Dr. Tansu ARASLI tarafından bilgilendirme konferansı verilecektir. Bütün hemşehrilerimizi toplantımıza bekliyoruz.Eşlerle birlikte katılmanızı öneriyoruz.Göstereceğiniz destek ve ilginiz için sağlıklı günler diler, Saygılar sunarız.

Yönetim Kurulu Adına

Nuri UYGUN
Başkan

Yemek Ücreti : 20 YTL
Yer : OTEL 2000
Bestekar sokak No : 29
Kavaklıdere – ANKARA
Tarih : 25 Mart 2005
Saat : 19 : 00


EGEM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI
Ülkemizin kalkınmasında milli değerler ve kültürel kimliğimizin korunmasında birlik ve beraberliğin ekonomik ve sosyal dayanışmanın sağlanmasında yurttaşlarımızın sosyal ve kültürel yönden geliştirilmesinde; maddi ve manevi bölgesel zenginliklerimizin ortaya çıkarılmasında ve tanıtılmasında , yöresel örf, adet ve geleneklerimizin yaşatılmasında sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.

Küreselleşmenin hız kazandığı , toplumlararası iletişimin kolaylaştığı, güç dengelerinin sürekli değiştiği ,bireysel ve ulusal değerlerin hızlı bir şekilde yıpratıldığı, ekonomik eşitsizliğin ve yoksulluğun hüküm sürdüğü, günümüzde güzel düşünce ve ideallerle kendi yöresine ve çevresine hizmet etmek üzere kurulan sivil toplum kuruluşlarının güç birliği ve işbirliğine giderek dayanışma içerisinde olmalarına ve ortak hedefler belirlemelerine ihtiyaç olduğu bir gerçektir.

Herbiri kendi ili ve çevresiyle ekonomik ve sosyal dayanışma gerçekleştirmek üzere Ankara'da kurulan Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illeri adına Afyon ve ilçeleri Dayanışma Derneği , Aydınlar Eğitim ve Kültür Dayanışma Derneği, Denizliler Derneği, İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği, Manisalılar Mesir ve Dayanışma Derneği, Muğla Eğitim Çevre Koruma ve Dayanışma Vakfı , Uşaklılar Derneği yetkililerinin ortak düşünce ve gayretleriyle bölge illerine yönelik faaliyetleri belirlemek ve bu alanda işbirliği , güçbirliği yapmak amacıyla Ankara'da EGEM PLATFORMU oluşturulmuştur. Platformun 1. Dönem Başkanlığını İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sn. Zehra Zihnioğlu , 2 Dönem Başkanlığını ise Uşaklılar Derneği Başkanı Sn.Nuray Salıcı üstlenmişlerdir.

Coğrafi ve Kültürel dokusu birbirine son derece benzeyen Bölge halkı arasında birlik ve dayanışmayı hedefleyen bu platform; Bilim ve Teknoloji geliştirme projeleri üretme, bölgenin eğitim, Sağlık, Sosyal, Kültürel ve Ekonomik gelişimine katkıda bulunma, Ankara ve bölge illerinde , yurtdışında bölgenin tarih, kültür,sanat, folklor, turizm ve ekonomik zenginliklerini tanıtma, Bölge turizmini ve kültür hayatını olunlu yönde etkilemek amacıyla legal olarak çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.

Ülkemiz ve yöremiz yararına kültürel ve ekonomik kaynakların en verimli bir şekilde değerlendirilmesi için bölgemiz adına tüm olumlu çalışmaları birleştirerek gelecek nesillere güzel bir miras bırakma gayreti olan bu oluşum, karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü eşliğinde herkesi kucaklayacak, toplum menfaati için önemli ve olumlu adımlar atacaktır.

Çalışmalarında Ege ' miz için yöre halkının desteğini alacak, sosyal dayanışmayı pekiştirecek, politik, maddi ve şahsi menfaatlere fırsat vermeyecek, etnik ayrımcılığı reddederek , kimsenin birbirinden üstün olmadığını ortaya koyacak ve bu alanda yapılması gereken bütün çalışmalara destek olacaktır.

Ege Bölgesi illerine yönelik faaliyetlerde bulunmak amacıyla kurulan ancak bu platformun dışında kalan dernek ve vakıflarla işbirliğine gidilecek, tüzük çerçevesinde onların bu oluşuma katılımlarına imkan verilecektir.

EGEM PLATFORMU ülke ve yöre menfaatlerine olumlu çalışma ve gayretlerde bulunan şahıs, kurum, kuruluş ve oluşumların sesi olacaktır.

Kamuoyuna duyurulur.
16.03.2005

EGEM PLATFORMU


EGEM PLATFORMU EŞ BAŞKANLARI

ADI SOYADI ADRESİ TELEFON
ZEHRA ZİHNİOĞLU( Dönem Başkanı) İzmir Kül.Day.Der.Yön.K.Bşk 4353731
NURAY SALICI(Dönem 2.Başkanı) Uşaklılar Der,Yön.Kur.Bşk 2295276
İRFAN Ü.NASRATTINOĞLU Afyon ve ilçeleri Day.Der.Yön.Kur.Bşk 4306989
ENDER VARDAR Aydınlılar Eğ.Kül. Day.Der.Kur.Bşk 4330909
ADNAN ÖZKUL Denizliler Der.Yön.Kur.Bşk 2307932
NURİ UYGUN Kütahya İlinden Yet.Der.Şb.Yön.K.Bşk 2301330
M.MACİT MERT Manisalılar Mesir ve Day.Der.Yön.K.Bşk 3417879
TAYİP YELEN Muğla Eğ.Çevre Kor.Day.Vakfı Bşk. 2317559

KÜTAHYA İLİNDEN YETİŞENLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ
Necatibey cad. 19 / 8 Sıhhıye -ANKARA
Tel - Fax : ( 0312 ) 230 13 30